Iskolaorvosi szolgálat

TÁJÉKOZTATÓ AZ ISKOLAI EGÉSZSÉGÜGYI MUNKÁRÓL

A Csia Lajos Általános Iskolában a 2022/2023-as tanévben továbbra is a Szent Kozma Józsefvárosi Egészségügyi Szolgálat látja el az iskola-egészségügyi feladatokat. (Központi elérhetőség: 1084 Budapest, Auróra utca 22-28. Telefonszám: +36-1-790-4600)

  Rendelési idő: Elérhetőségek:
Dr.  ifjúsági orvos kedd 9-13 óra között  
 ifjúsági védőnő kedd 9-13 óra között, 

 

E-mail:  vedono@csiaiskola.hu 

Telefonszám: probléma esetén a titkárságon érhető el

Védőnői tanácsadás, fogadóóra: kedd 9-13 óra.

 

JÁRVÁNYÜGGYEL KAPCSOLATOS FONTOSABB TUDNIVALÓK

Ameddig az egészségügyi ellátás korlátozásának elrendelésére nem kerül sor, az iskolai szűrővizsgálatokat, és egyéb feladatokat maradéktalanul el kell végezni. A személyes találkozást igénylő teendők esetében a feladatok elvégzése a járványügyi óvintézkedések (személyi higiéné, fertőtlenítés, szellőztetés, zsúfoltság kerülése, maszkhasználat) figyelembe vételével történik.

Az egészségügyi ellátás során be kell tartani az infekciókontroll szabályokat (a koronavírustól függetlenül is), különös tekintettel az új koronavírus járvánnyal kapcsolatban az NNK által kiadott, a járványügyi és infekciókontroll szabályokat tartalmazó Eljárásrendben részletezett utasításokat.

A nevelési-oktatási intézményeket kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek, tanuló látogathatja. A szülő köteles az iskolát értesíteni, ha a gyermeknél koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés van. Amennyiben az iskolai benntartózkodás során a gyermeknél fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul el kell őt különítenünk, és a járványügyi protokoll szerint kell a továbbiakban intézkednünk.

Igazolt hiányzásnak tekintendő, ha a tanuló hatósági karanténba kerül a részére előírt karantén időszakára. Ezen időszakban a tanuló az otthona elhagyása nélkül, a pedagógusokkal egyeztetett kapcsolattartási és számonkérési forma mellett vesz részt az oktatásban.

 

ELLÁTANDÓ FELADATOK

Védőoltások:

  • Kötelező védőoltások beadása 6. osztályban a Di-aPer-Te /diftéria, pertussis, tetanus/, valamint az MMR /mumpsz, kanyaró, rubeola/ elleni oltások. Az oltások idejéről a szülőket mindig írásban értesítjük, és bekérjük az oltási könyveket, amiket a védőoltások befejezése után a gyermekeknek visszaadunk.
  • 7. osztályban hepatitis-B elleni kötelező védőoltás /B típusú májgyulladás/
    2 alkalommal, félév különbséggel (ősszel és tavasszal).
  • 7. osztályos lányok részére biztosítja az állam a méhnyakrák elleni védőoltást, az oltás nem kötelező, de szeptemberben minden 7-es leány szüleinek elküldjük az oltásról szóló tájékoztatót és a szülőknek írásban kell nyilatkozniuk arról, hogy igénylik-e az oltást. Az oltás neve: Gardasil 9 (két oltást kapnak a lányok, egyet ősszel és egyet tavasszal).

Orvosi, védőnői szűrővizsgálatok:

Feladatunk, hogy a tanulók státusz vizsgálatát lebonyolítsuk, ami magába foglalja a látás, hallás, színlátás, testsúly-, magasságmérést, BMI-számítást, vérnyomásmérést és általános orvosi vizsgálatot: mozgásszervek vizsgálata, toroknézés, szív és tüdő hallgatása. A vizsgálatok eredményéről, illetve szükség esetén a szakorvosi beutalásról a szülőket írásban tájékoztatjuk.

A tanulók mozgásszervi szűrése bizonyos időközönként kötelező, ez alapján teszünk javaslatot az iskolai gyógytestnevelésen való részvételre.

Az iskola minden tanulójának haját is rendszeresen meg kell néznünk.  Ha találunk serkét vagy fejtetűt, levelet küldünk a szülőnek, és kérjük, kezelje le gyermeke haját a gyógyszertárakban kapható tetűirtó szerrel, emellett nagyon fontos a serkék eltávolítása a hajszálakról. Beszerezhető olyan speciális sampon is, aminek rendszeres használatával megelőzhető a fejtetvesség (pl. Suli sampon 300 ml).

Egészségnevelési előadásokat is tartunk a következő témákban: serdülőkori élettani változások, fogápolás, egészséges táplálkozás.

Iskolai sérülések, balesetek ellátása: Rendelési időben, azon túl az iskolára vonatkozó eljárásrend érvényes. Háziorvosi ellátást nem tudunk nyújtani a gyermekek számára. Köszönjük a megértést!

Iskolafogászat: Az iskola tanulói évente fogászati szűrővizsgálaton vesznek részt. A Csia Lajos Általános Iskolát a Semmelweis Egyetem Gyermekfogászati Klinika látja el.

Igazolásokkal kapcsolatos tudnivalók:  A 2022/2023 tanévben a szülők által igazolható napok száma továbbra is 3-3 nap félévenként. Ennek célja az, hogy kisebb, otthon kezelhető betegségekkel ne kelljen a háziorvoshoz menni, hanem a szülő is tudjon igazolást adni.

 

Köszönjük szépen a szülők és a diákok együttműködését!
Szükség esetén keressenek bennünket bizalommal!

Minden kedves tanulónak és családjuknak jó egészséget, áldott tanévet kívánunk!

 

Az iskola-egészségügyi szolgálat dolgozói